Steun voor Ouders

Ouderschap in verbinding is er ook voor het welzijn van ouders.
Het ouderschap kan zeer heftige emoties oproepen. Wanneer we weinig steun ervaren en daarnaast ook nog de stress van het moderne leven (baan, hypotheek, relatieproblemen etc), is de last voor ouders soms bijna niet te dragen. Het is dan ook niet vreemd als ons gedrag dan uit de hand loopt en we dingen doen waar we later spijt van hebben.

Net als onze kinderen, hebben wij het ook nodig om ons verbonden te voelen om evenwichtig te kunnen functioneren. Daarnaast is het, om een vrolijke energieke ouder te kunnen zijn, van levensbelang dat ouders leren om voor zichzelf te zorgen en hun eigen behoeften op de agenda te zetten.

Regelmatig contact met iemand die luistert met warmte en aandacht kan het gevoel van isolatie doorbreken, stress verminderen.

Hier wik ik nog wat dieper in te gaan op wat het ouderschap zo zwaar kan maken. Het ouderschap roept ongenadig de ongeheelde pijn op van ervaringen uit onze eigen jeugd. Elke keer wanneer we ons gedrag niet in de hand hebben, en/ of reageren op een over emotionele manier, komt dit omdat de situatie in het heden iets triggert: een onverwerkte emotie van moment(en) dat niet werd voldaan aan onze behoeften aan veiligheid, verbinding, spel en autonomie.

Het goede nieuws is dat we hier iets aan kunnen doen.

Als coach en ervaren GZ-psycholoog kan ik ouders ondersteunen bij hun persoonlijke proces van verwerking en groei. Daarnaast stimuleert en faciliteert ouderschap in verbinding ouders om contact met elkaar te hebben. Om zo te bouwen aan een ondersteunend netwerk, waarbij je kunt delen in vreugde en verdriet.