Hoe werkt ouderschap in verbinding?

peuter met driftbui/ huilen

‘Ouderschap in verbinding’ geeft ouders instrumenten die kunnen worden gebruikt bij de moeilijke situaties die we als ouders tegenkomen.

Wanneer kinderen zich niet verbonden voelen of gestrest zijn, is dit terug te zien in heftige emoties en tegendraads gedrag. Dit zie je bij peuters, maar ook bij oudere kinderen.

Wanneer ouders luisteren naar het huilen en de driftbuien van babies, peuter en oudere kinderen, zonder ze proberen te stoppen, zullen kinderen instinctief hun negatieve emoties ontladen. Daarmee wordt het gevoel van verbondenheid hersteld en keert hun denkvermogen terug. En daarmee ook hun vermogen om mee te werken.

De negatieve emoties waar kinderen last van hebben, kunnen recent zijn: een vervelend voorval op school, een moeilijke dag van mama. En ook oud: opgeslagen emoties naar aanleiding van een ziekenhuis opname of moeilijke geboorte.

Wanneer kinderen kunnen huilen en/ of een driftbui hebben terwijl zij liefdevolle aandacht krijgen van hun ouders, dan kunnen zij deze oude wonden helen. Zodat zij de pijn niet hoeven wegstoppen en meedragen als emotionele bagage.